Győri Tavaszi Fesztivál

Időpont
2019-03-15 - 2019-04-01
Helyszín
Győr
Kezdés időpontja
2019-03-15
Zárás időpontja
2019-04-01

                            Győri Tavaszi Fesztivál 

                                                                                                          Márcuis 15 - április 1.

Nálunk már márciusban megkezdődik a fesztiválszezon. Március 15. és április 1. között színes kulturális programokkal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tematikus városnéző sétákkal és könyvbemutatóval várja közönségét a Győri Tavaszi Fesztivál.

 

Március 15.

A SZABADSÁG apróbetűs HŐSEI

A kiállítás tudósaink sorsát követi végig, akik hősiesen harcoltak az 1848-49-es szabadságharcban. De mi történt velük azután? Hogy alakult életük? Találmányaik sora, életművük felbecsülhetetlen érték számunkra, nevüket beírták a történelemkönyvekbe, ha sokszor az apró betűs részbe is.  Hősök voltak így is, úgy is…

Apróbetű kutató: Zugmann Zoltán
Grafikus: Nádler Rita

 

Helyszín: Megyeháza tér

A kiállítás ingyenesen látogatható március 21-ig, naponta 9-17 óráig


Március 18. 19.00

Áriák és nyitányok

Válogatás G. F. Händel, W. A. Mozart, G. Bizet, J. Strauss műveiből

Közreműködik: a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult rézfúvós kvintett
Németh Tamás - trombita
Vörös Ádám - trombita
Bolykó István - kürt
Tóth József - harsona
Hauszknecht Csaba – tuba

 

Helyszín: Zichy- palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)

Belépő: 1.000,- Ft


 

Március 19. 19.00

KETTŐ - Vámos Miklós estje

Két könyv, egy novelláskötet (Töredelmes vallomás) és egy regény (Legközelebb majd sikerül) 
fémjelzi Vámos Miklós legutóbbi két évét. Ezekről mesél, továbbá munkáról, halálról, egészségről, 
szerelemről, szenvedélyekről, azaz mindközönségesen az ÉLET-ről.

A könyvbemutató után a szerző dedikálja köteteit, melyek a Líra Könyvesbolt belvárosi
üzlete jóvoltából a helyszínen is megvásárolhatók.

 
 

Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)

Belépő: 1.500,- Ft 


Március 21. 17.00

Műhely-estek a Zichy-palotában

Első könyvem – Szarvas Melinda, Loschitz Ferenc és Baróthy Zoltán első kötetének bemutatója

Moderátor: Juhász Attila

 

Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)

Ingyenes


Március 23. 19.00

Valami csaj(ok)

A Rózsavölgyi Szalon előadása

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén…

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy az előadás szereplői gyógynövényes cigarettát szívnak!

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron
Rendező: Németh Kristóf

 

Helyszín: Generációk Háza Művelődési Központ, Színházterem (Győr, Aradi Vértanúk útja 23.)

Belépő: 3.500,- Ft


Március 24. 17.00

Felhőcirkusz

TÁNC és CIRKUSZ élőzenével

A Juhász Kata Társulat bemutatja
az Aulea Alapítvány produkciója (3 éves kortól) 

 

A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba.

Juhász Kata koreográfus ezúttal a legkisebbekhez kíván szólni a Weöres Sándor verseinek motívumai és ritmusai által ihletett előadásával.

Weöres Sándor ismert gyerekversei, mint a DÉLI FELHŐK, a VÁSÁR, a HA A VILÁG RIGÓ LENNE, a CSIRIBIRI, A TÜNDÉR, A BIRKA-ISKOLA, a SEHALLSELÁT DÖMÖTÖR, nem hangzanak el az előadásban, hanem ihletik a darab képeit, dramaturgiáját. A Tűzmadarak nagyszerű artistája Zoletnik Sophie, a fiatal színész-artista Valkó Bence és az ifjú tehetséges táncművész, Daragó Dorina tánccal, cirkusszal a zenészekkel együtt mesél nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak.

Az előadás különlegessége, hogy a hagyományos színházi térből ki-kilépve nagyszerű, közvetlen élményt nyújt nézőinek.

Az előadás élő zenéjét klarinéton Iszlai Renáta, ütősökön Mózes Zoltán és csellón Kertész Endre játssza.

Műsor időtartama: 50 perc

 

Alkotók, előadók:
Daragó Dorina – tánc

Zoletnik Sophie – tánc, akrobatika
Valkó Bence – tánc, akrobatika,
Kertész Endre – cselló,
Iszlai Renáta – klarinét,
Mózes Zoltán – ütősök

Zenei vezető: Kertész Endre
Dramaturgia: Budaházi Attila
Koreográfia: Juhász Kata

Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány

 

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.)

Belépő: 1.500,- Ft

 

 

 

 

 


Március 25. 19.00

Szabó Magda: Az ajtó – Monodráma

Középpontban az Írónő és Emerenc kapcsolata, titok-világuk összeomlása.

Mi az az érzelem, ami e között a két ember – Emerenc és az Írónő – között kialakul? Mi az a pogány szenvedély, amivel a klasszika-filológiában és a kereszténységben ugyanolyan mélyen hívő Szabó Magda író összeköti őket, őket, akiknek tulajdonképpen semmi közük nincs egymáshoz? Kapcsolatuk nem nevezhető hagyományos kapcsolatoknak, melyekhez az európai irodalom – és a saját kapcsolati rendszerünk – hozzá szoktatott bennünket: nem barátság, nem bajtársiasság, nem kollegialitás, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más. Valami ősibb. Valami barbárabb. Megszeretik egymást. Váratlanul, okok és előjelek nélkül. Olyan példaértékű ez a kapcsolat, hogy idéznünk kell mit mondott Ruth Naóminak:

,,ahova te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.” (Ruth1:16-17)

A két ember megismerkedésének történetében az örökké nyitva maradó kérdések vagy éppen a rájuk adott rossz válaszok ott rejlenek az eredeti műben és a bemutatásra kerülő monodrámában is.

Havas Judit az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett magyar-könyvtár szakon. Ugyanott szerzett irodalomtörténeti PhD fokozatot (témavezetője Dr. Kenyeres Zoltán). Beszéd- és előadóművészetre Latinovits Zoltán, Wacha Imre, Montágh Imre, Török Tamás, Cserés Miklós dr., Surányi Ibolya és Jancsó Adrienne, valamint Ardó Mária operaénekes – énektanár tanították.

Előadja:
Havas Judit előadóművész
Színpadra alkalmazta: Bíró Zsófia
Rendezte: Radó Gyula
Köszönet Tasi Géza jogutód támogató hozzájárulásáért.

Támogató: NKA

           

Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)

Belépő: 1.000,- Ft        


Március 27. 19.00

Bernstein 100

Szőke Nikoletta és Gájer Bálint estje

Leonard Bernstein a XX. század egyik legjelentősebb, mai napig nagy hatású zeneszerzője. Karmester, zongoraművész, a West Side Story, Peter Pan, Candide és még számos világszerte ismert és rajongott musical szerzője, valamint a New York filharmonikusok vezetője volt. A musicalek mellett maradandót alkotott a balett, az opera, a kamarazene és a filmzene műfajaiban is. A 2018-as év születésének 100. évfordulója, melyről a világ számos pontján megemlékeztek. Ennek apropójából készül a magyar jazz- és könnyűzene két népszerű előadója, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint egy különleges műsorral, melyben a szerző legismertebb dalai jazzes köntösben szólalnak meg élvonalbeli hazai zenészek kíséretével.

A koncerten elhangzanak Bernstein legismertebb melódiái: a Maria, a Somewhere, a Some Other Time (West Side Story) vagy az I Am Easily Assimilated (Candide) duettek és szólószámok formájában. A dalok között a mesterrel is találkozhat a nagyérdemű, ritkaságnak számító videó bejátszásoknak köszönhetően.

Nikoletta művészetére akkor figyelt fel az ország, amikor 2005-ben megnyerte a Montreux Jazzfesztivál keretében rendezett nemzetközi jazzénekversenyt, sőt ő lett a közönségdíjas is. 2012-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. Itthon és külföldön állandó teltházas fellépője a jazzkluboknak, fesztiváloknak, már 7 nagylemeze jelent meg a világ számos országában.

Bálint, a mai magyar "Swing'n Pop" zenei stílus meghonosítója és vezéralakja egy tehetségkutatóban vált országosan ismertté. Fonogram-díjas előadó, eddig három nagylemeze jelent meg itthon, közel 10 éve járja az országot saját formációival.

 

Közreműködik:
Farkas Zsolt – zongora
Barcza-Horváth József – nagybőgő
Gyárfás Attila – dob
Puskás Csaba – trombita
Lakatos Soso Sándor – szaxofon
Korb Attila - harsona

 

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.)

Belépő:
földszint: 3.500,- Ft
erkély: 3.200,- Ft

 

 


Március 28. 17.00

Kokopelli Jazz Matiné - Jazz Koncertek Gyerekeknek

interaktív gyerekkoncertek | gyerekvilág központú jazz szerzemények | közös zenélés és éneklés a gyerekekkel | hangszerbemutató | improvizáció | hangszersimogató

Interaktív, játékos előadás, elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek. A koncerten gyerekvilág központú szerzemények szerepelnek, a gyerekekkel közös éneklés, zenélés és improvizáció, mindez a jazz hangzásvilágából merítve. Igényes és tartalmas kikapcsolódás, mind mondanivalójában, pedagógiailag és zeneileg egyaránt. A gyerekek a koncert alatt folyamatos interakciókkal, mozgásos feladatokkal, ritmusjátékokkal, szerepjátékokkal és különféle kreatív feladatokkal vesznek részt az aktív folyamatban. Az előadás része néhány rövid hangszerbemutató is, a koncert után pedig „hangszersimogatóra” várjuk az érdeklődő gyerekeket.

A zenekar tagjai:Vörös Niki - ének
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon
Sélley Szabolcs - alt szaxofon
Varga Nóra- harsona
Vörös László - zongora

 

Bögöthy Ádám Viktor - bőgő
Cseh Balázs – dobok

 

Helyszín: Generációk Háza Művelődési Központ, Színházterem (Győr, Aradi Vértanúk útja 23.)

Belépő: 1.500,- Ft

 


Március 29. 19.00

Firenzei álom

A Preludio Trio Band konertje

Extravagáns olasz dallamok Nápolytól Firenzéig, koncertmozaik a belcantotól a nápolyi dalok és olasz filmzenék hangulatos világáig…   

Az olasz zeneirodalom remekeiből művészi igényességgel összeállított „crossover”- mozaik népszerű belcanto áriákat, varázslatos dél-olasz hangulatot árasztó, autentikus nápolyi- és más, ikonikus olasz dalkülönlegességeket kínál közönségének… 

A műfajmozaik felcsendülő darabjait egyedülálló kompozícióvá a zeneművészek sziporkázó fantáziajátéka és legendás Oscar-, Golden Globe- és Grammy díjas olasz filmzenék olykor megindító, máskor izgalmasan virtuóz előadása fűzi.   

Giorgio Casciarri, a már fiatalon komoly karriert elért, nemzetközi pódiumokon - köztük a Milánói La Scala és a New York- i Metropolitan színpadán - operaszerepeiben sikert és elismerést kivívott nagyszerű tenor, bravúros interpretációjával felejthetetlen élményt nyújt a koncert során.

A több kontinensen és Európa – szerte, így a magyar közönség előtt is ismert és rendkívül kedvelt, művész-világban elismert Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész ezúttal is az együttzenélés örömét sugárzó, csillogó játékával bűvöli el a közönséget, és fantáziadús műfaji feldolgozásaival közreműködik a Trió-produkció nagyszerű tenor-énekesének magával ragadó művészi alakításában.

 

Tagok:
Giorgio Casciarri      - operaénekes, tenor
M° Denis Biancucci  - zongoraművész, zenei vezető
Gentjan Llukaci        - hegedűművész                              

 

Helyszín: SZE Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga) (Győr, Kossuth Lajos utca 5.)

Belépő: 1.500,- Ft


Március 29. 17.00

Körforgás – Dr. Félhelyes Erzsébet kamarakiállítás

Köszöntőt mond: Csurák Erzsébet

A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat." - írta Jung.

Mesére mindenkinek szüksége van. Gyermekkorban elvitathatatlan a mesék jelentősége, hisz gazdagítják a gyermekek szókincsét, fantáziáját, segítik a személyiség fejlődését.

Mesékre felnőttként is vágyunk, hisz jólesik néha egy kis varázslat, időutazás, kiszakadni a kézzel fogható, tapintható valóság keretei közül. Győrben él és alkot Félhelyes Erzsébet, aki alkotásaival egy igazi mesevilágba kalauzol el bennünket. Évek óta csodálom gyönyörű képeit, melyek szépségükkel, bájukkal jó érzéssel töltik meg, beragyogják a lelket, s fényt hoznak a mindennapokba. 

Erzsébet így vall magáról:
...mint mindenki más, gyermekkoromtól rajzolok. A késztetés az önkifejezésre, az önkifejezés ezen formájára természetesen adta magát: számomra nem lehet más, csupán a színes ceruza. Ez az eszköz lehetőséget ad a meséim végső finomítására, a színek számtalan árnyalására, az álmaim szárnyalására. Tárgya a természet, a fák, a madarak, a picinyke élőlények világa. Ők mesélnek nekem, és én ezeket a meséket adom tovább.

Képeinél érdemes kicsit tovább időzni, belefeledkezni a részletekbe, kincset keresni, titkokat kutatni. Egy gyermek szemével… hisz a mese Te Magad vagy, ott belül, abban a világban, amibe csak Te látsz bele.

 

Helyszín: Képkeretező Művészgaléria (Győr, Arany János út 21.)

A kiállítás ingyenesem látogatható április 3-ig, hétköznap 9-12 és 13.30-16.30 óráig.


Március 31. 10:00-16:00

A hímes tojás napja

Hímes tojás kiállítás és vásár

A Generációk Háza Művelődési Központ szervezésében.

A Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímestojás kiállítást és vásárt.

Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is! A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.

A játszóházban elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei, az érdeklődők Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész segítségével festhetnek tojásokat.

 

10.00-16.00 óra                    Hímestojás kiállítás és vásár

                                              Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron

                                              (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia)

10.00 – 16.00 óra                  Húsvéti játszóházak

                                              (tojásfestés, mézeskalácssütés, húsvéti dekorációk készítése)                                    

Kiállítók:

 • Kóczánné Ács Szilvia Győr
 • Huszákné Czencz Marietta Báta
 • Csizy Istvánné Balatongyörök
 • Pállné Gyulai Orsolya Budapest
 • Bakó Ildikó Takácsi
 • Csordás Csabáné Szombathely
 • Pillerné Marton Emőke Budapest
 • Kiss Kálmán Kaposvár
 • Lőrincz Edit Győr
 • Kovács Zoltánné Keszthely
 • Kerling Alajos Komáros
 • Eszenyi Magdolna Révkomárom
 • Gajdos Zsuzsa Szombathely

 

Helyszín: Generációk Háza Művelődési Központ (Győr, Aradi Vértanúk útja 23.)

Ingyenes


Április 1. 19.00

Így szerettek ők – Irodalmi koncert-színház

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

A produkció jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történeteit álmodja színpadra  szcenírozott formában: kiváló színművészek tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel. A zenés irodalmi időutazás során, melynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián, olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc,
Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila vagy Weöres Sándor. A szépirodalmi szövegek, személyes dokumentumok és a Kaláka népszerű zenéi által megelevenedő történetek az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket.

Előadók: Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Simon Kornél
Közreműködik: Nyáry Krisztián és a Kaláka
Az együttes tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor

Dramaturg: Hevesi Judit
Díszlettervező: Szolga István
Jelmeztervező: Dőry Virág
Asszisztens-ügyelő: Tóth-Gábor Anna
Rendező: Kőváry Katalin
Producer: Bán Teodóra
A Szabad Tér Színház produkciója.

 

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.)

Belépő:
földszint: 3.500,- Ft
erkély: 3.200,- Ft


Tematikus városnéző séták

Március 16. 10.30

Győri História – tematikus városnéző séta

Találkozó: a Bécsikapu téren a Kisfaludy szobornál

A séta során a vendégeknek Győr múltjának, a város különböző korszakainak érdekes történeteiről mesélünk és bekukkantunk néhány érdekes helyre is. Új utak, új élmények Győr felfedezésében!


A program részvételi díja: 2.500,- Ft/fő

A program időtartama: 2 óra

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva (GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményprogramok)

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: idegenvezetes.gyor@gmail.com

 

Március 30. 10.30

Nagy idők, nagy emberek Győrben – tematikus városnéző séta

Találkozó: a Bécsikapu téren a Kisfaludy szobornál
A séta során a vendégek képet kapnak Győr múltjáról és jelenéről, a város különböző korszakaihoz, neves személyekhez kapcsolódó történeteit meséljük el, a legszebb látnivalókat mutatjuk meg. Új utak, új élmények Győr felfedezésében!


A program részvételi díja: 2.500,- Ft/fő

A program időtartama: 2 óra

Idegenvezető: Csobayné Pintér Éva (GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményprogramok)

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: idegenvezetes.gyor@gmail.com


Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben

a talbotípia feltalálásának 180. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás

William Henry Fox Talbot 1839. január 31-én mutatta be az általa fotogenetikus rajznak nevezett képrögzítési eljárást Londonban. Alig egy évtizeddel később már Győrben is voltak művelői: Mayrhofer József győri kanonok (1810–1897) és Skopall József fényképész (1814–1870) talbotípiái a hazai fotótörténetben is kiemelkedő jelentőségűek. Mayrhofer és Skopall korábban ki nem állított talbotípiái technikatörténeti érdekességük mellett különleges módon visznek közel a város történetének megismeréséhez. A régi utcákról és terekről, a város lakóiról készült fényképek vizuálisan is megjelenítik a győri életet a 19. század második felében. Az általuk készített nagyszámú, mintegy 800 felvételről a város polgárainak, egyházi személyiségeinek, katonatisztjeinek arcát ismerhetjük meg, nekik köszönhetjük az első városképeket, és találunk példát a korai műtárgyfotózásra is.

A kiállítás bemutatja a fotótörténet korai időszakának eszközeit és különböző technikai eljárásait is. A hagyományos festészettől való eltávolodás igénye már a camera lucida megjelenésekor is észlelhető, de a tárlatban a camera obscurához készült vásári jelenetsor, illetve az utólag színezett, vagy rajzolt háttérrel kiegészített fotók, vagy a fotográfiák alapján készített metszetek jól mutatják a fényképezés és grafika ekkor még szorosabb kapcsolatát.  Mayrhofer és Skopall működésének állomásai, az általuk készített portrék, város- és műtárgyfotók mellett az őket követő győri fényképészek alkotásai is láthatóak, megmutatva a fotográfia elterjedését és népszerűvé válását.

A kiállítás március 31-ig látogatható.

 

Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum,

Esterházy-palota (9021 Győr, Király u. 17.)


Programfüzet letölthető ITT

 

Jegyek vásárolhatók:

Látogatóközpont – Győr
Győr, Baross út 21.
Nyitva: H-P: 9:00-17:00;
SZO: 9:00-14:00; V: zárva
Telefon/fax:
96/311-771, 96/336-817
e-mail: gyor@tourinform.hu

Győr+Média Pavilon
Győr, Baross út
Nyitva: H,SZE,P: 8:00-16:00
K,CS: 10:00-18:00
Tel.: 20/334-70-71

Vaskakas Művészeti Központ
Győr, Czuczor Gergely u. 17.
Nyitva: H-P: 9:00-17:00
Telefon: 96/512-690, 20/261-59-65
e-mail: vaskakas@vaskakas.hu

 

Online:
Tixa.hu

 

Belépőjegyek válthatók az adott rendezvény helyszínén a műsorkezdést megelőző 1 órával.


A műsorváltoztatás jogát a rendezők fenntartják.